Hemlöshet

Här samlar vi information som kan vara till hjälp för dig som befinner dig i hemlöshet eller riskerar att göra det. Även du som möter hemlöshet i ditt yrke eller på annat sätt berörs av frågan kan hitta värdefull information här.

Stöd för dig som riskerar att bli hemlös

Det är viktigt att du agerar tidigt om du riskerar att bli vräkt.

Om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt stöd i kommunen kan du vända dig till Servicecenter.

Kontakta din hyresvärd

Kontakta din hyresvärd och hör efter om ni kan hitta en lösning tillsammans, exempelvis att du får göra en avbetalningsplan om du har svårt att betala hyran.

Stöd för dig som riskerar att vräkas från din bostad på grund av svårigheter att betala hyran

Stöd för dig som behöver hjälp att sköta din bostad

  • Service – stöd med städning och fönsterputsning
  • Boendestöd – stöd i hemmet för funktionsnedsatta

Stöd för dig som är hemlös eller anhörig

Om du har frågor eller behöver hjälp med att hitta rätt stöd i kommunen kan du vända dig till Servicecenter.

Boenden för hemlösa med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa

I Örebro finns tre olika typer av boenden för dig som är hemlös och har beroendeproblematik eller psykisk ohälsa:

  • Natthärbergen, för vuxna med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa.
  • Stödboende där det finns personal, för vuxna med beroendeproblematik.
  • Självständigt boende bland andra hyresgäster med tillgång till personal.
    • Bogruppen vänder sig till vuxna som på grund av missbruk (som lett till hyresskulder) inte kan få en bostad på den vanliga bostadsmarknaden.
    • Bostad först vänder sig till vuxna med en långvarig period av hemlöshet.

Läs mer på sidan Boenden vid missbruk och beroenden.

Boenden för nyanlända

Migrationsverket ansvarar för boendefrågor för dig som är nyanländ flykting/asylsökande och som inte har ett eget ordnat boende.

Kommunen ansvarar för boenden för ensamkommande barn och flyktingar.

Strategi mot hemlöshet

I april 2022 antog Kommunstyrelsens utskott för socialt förebyggande arbete i Örebro kommun en strategi mot hemlöshet. Kommunen vill tillsammans med andra aktörer inom offentlig, ideell och privat sektor verka för att ingen ska behöva vara hemlös i Örebro.

Strategiska områden

Under perioden 2022–2030 kommer Örebro kommun att arbeta med utgångspunkt i fyra strategiska områden för att förebygga och motverka hemlöshet.

Örebro kommun åtar sig att samordna arbetet kring en gemensam nollvision mot hemlöshet mellan aktörer inom offentlig, ideell och privat sektor. Örebro kommun åtar sig också att skapa förutsättningar för systematisk uppföljning och analys av hemlösheten lokalt.

En grundförutsättning för att motverka hemlöshet en bostadsmarknad där alla invånare har möjlighet att skaffa och behålla en bostad, oavsett inkomstnivå eller sociala kontakter. Brist på bostäder (med rimliga hyresnivåer), långa kötider och dyra bostäder behöver motverkas och innovativa sätt att tillgängliggöra bostäder för fler behöver utvecklas.

Kommunen ska tillsammans med andra aktörer utveckla sitt vräkningsförebyggande arbete för att så långt som möjligt undvika att människor hamnar i hemlöshet. Det handlar också om ett starkt generellt socialt förebyggande arbetet kring bland annat ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel), skulder och våld i nära relation.

Örebro kommuns åtgärder och insatser för den som är hemlös ska vara kvalitativa och likvärdiga. Individens behov utifrån ett helhetsperspektiv ska vara i fokus.

Grundläggande perspektiv

Grundläggande perspektiv som ska genomsyra arbetet mot hemlöshet är barnrätt, jämställdhet, jämlikhet, delaktighet och inkludering, likabehandling och ett helhetsperspektiv kring den enskilda människans behov.

Läs hela strategin

Strategi mot hemlöshet i Örebro Pdf, 962.4 kB.

Lägesbild och kartläggning

Lägesbild Hemlöshetsstrategin 2024 Pdf, 455.1 kB.

Hemlöshetskartläggning 2024 Pdf, 521.5 kB.

Samarbeten med civila aktörer

Örebro kommun arbetar mot hemlöshet tillsammans med civila aktörer. Tillsammans får vi bättre förutsättningar att hantera utmaningen med hemlöshet.

Aktörer som vi samarbetar med:

Socialstyrelsens definition av hemlöshet

1. Akut hemlöshet

Personen är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddade boenden eller motsvarande. Här ingår också personer som sover i offentliga lokaler, utomhus eller i trappuppgångar, tält, bilar eller motsvarande.

2. Institutionsvistelse och stödboende

Personen är antingen intagen eller inskriven på en kriminalvårdsanstalt, ett hem för vård och boende (HVB), ett familjehem eller en SiS-institution, eller bor på ett stödboende som drivs av socialtjänst/hälso- och sjukvård. Personen ska flytta därifrån inom tre månader, men har inte någon egen bostad ordnad inför flytten eller utskrivningen. Hit räknas även de personer som skulle ha skrivits ut eller flyttat, men som är kvar på grund av att de inte har någon egen bostad ordnad.

3. Långsiktiga boendelösningar

Personen bor i en av kommunen (socialtjänsten) ordnad boendelösning såsom försökslägenhet, träningslägenhet, socialt kontrakt, kommunalt kontrakt eller motsvarande på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden. Det handlar om boendelösningar med någon form av hyresavtal (eller kontrakt) där boendet är förenat med tillsyn, särskilda villkor eller regler.

4. Eget ordnat kortsiktigt boende

Personen bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar/bekanta, familj/släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt hos en privatperson.

Senast uppdaterad:
Publicerad: