Sök
meny

Desinformation och påverkanskampanjer

Desinformation och påverkanskampanjer används för att vilseleda, påverka bilden av verkligheten och få oss att tappa förtroendet för vårt samhälle. Det kan vara privatpersoner, organisationer eller främmande makt som försöker påverka utifrån sina egna intressen. Ju svårare du är att lura, desto starkare blir vårt demokratiska samhälle.

Vad är desinformation?

Desinformation är vilseledande information och propaganda för att påverka. Det kan ske på många olika sätt. Ofta används flera metoder samtidigt för att uppnå en större effekt.
Ett vanligt sätt är att skapa berättelser, så kallade narrativ, som kan vara helt falska eller bara delvis sanna, men vinklade och tagna ur sitt sammanhang för att vilseleda, polarisera och splittra.

Ett annat vanligt sätt är att rikta in sig på särskilda grupper av människor, så kallad målgruppsanpassning. Här ser den som vill oss illa, så kallade hotaktörer, till att skräddarsy informationen för en viss grupp och arbetar sedan metodiskt för att nå ut till just dem – och bara dem – genom till exempel sociala medier.

Vad är påverkanskampanjer?

Det som kallas för påverkanskampanjer är desinformation med målet att styra människors uppfattning om något specifikt. Det kan handla om allt från politisk påverkan till att sprida missledande information om organisationer, företag eller myndigheter med syfte att minska tilltron.

Knep för att undvika desinformation och påverkanskampanjer

Följande knep kommer från Myndigheten för psykologiskt försvar. Du kan läsa mer om varje knep på bliintelurad.se.

Se upp

Var vaksam på information, bilder eller annat som upprör, skrämmer och skapar starka känslor. Det är vanligt att främmande makt arbetar för att påverka dig, och gör det precis så – genom att spela på dina känslor.

Tänk efter

Undvik att bli en del i spridningen av desinformation, vilseledande information och propaganda. Tänk efter innan du delar vidare information till vänner eller genom sociala medier.

Kolla källan

Lär dig hur digitala plattformar är uppbyggda och var källkritisk. I en tid då algoritmer styr våra flöden av information är det lätt att dras med i ett drev – men kom ihåg att ta ett steg tillbaka och dubbelkolla informationen.

Sök bekräftad information

Lyssna på myndigheternas information, håll dig uppdaterad. Det gäller särskilt när det skett något som skapar starka känslor.

Mer information

Information om källkritik från Internetstiftelsen.

Information om källkritik på Krisinformation.se (informationen finns på flera språk).

Vad betyder källkritik? från Lilla krisinfo.

Senast uppdaterad:

Publicerad: