Sök
meny

Så styrs Örebro kommun

Kommunen är en politisk styrd organisation där förvaltningar arbetar på uppdrag av den politiska ledningen. Under mandatperioden 2023–2026 styr Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Kommunens tre huvudsakliga uppdrag

Servicegivare

Kommunen ska erbjuda välfärd, service och tjänster av god kvalitet till kommunens invånare i livets olika skeden.

Samhällsutvecklare

Kommunen ska ta en ledande roll i arbetet med att utveckla Örebro och Örebroregionen i samverkan med andra aktörer – stärka kommunens varumärke för att understödja hållbar tillväxt, ökad sysselsättning och därmed en stärkt välfärd.

Demokratibärare

Kommunen ska säkra insyn och rättssäkerhet för alla medborgare så att förtroendet för kommunen är fortsatt högt och demokratin värnas. Ge de förtroendevalda rätt förutsättningar att utöva sitt förtroendeuppdrag.

Styrmodell

Örebro kommuns Program för hållbar utveckling är politiskt beslutat och visar hur Örebro kommun ska utvecklas hållbart till år 2030 och 2050. Programmet för hållbar utveckling utgör tillsammans med Översiktsplanen och den årliga övergripande strategi och budget (ÖSB) grunden för styrningen i kommunen.

De strategiska områdena är:

  • Lärande, utbildning och arbetsmarknad.
  • Ett tryggt Örebro genom hela livet.
  • Ett hållbart och växande Örebro.
  • Näringsliv, tillväxt, civilsamhälle och kultur.

Uppföljning sker övergripande i kommunens årsredovisning.

Att stärka kommunens hållbara utveckling kan ge effekter på många områden och ge en förbättrad livskvalitet för invånarna samtidigt som stadens attraktionskraft och motståndskraft för framtida utmaningar ökar.

Mer information om styrmodellen finns i Styrmodell – Så fungerar styrning och uppföljning i Örebro kommun. Pdf, 325.1 kB.

Planeringsförutsättningar

Varje år tar förvaltningen fram planeringsförutsättningar som ett underlag till politikerna i arbetet med Övergripande strategi och budget. Här beskrivs händelser från omvärlden som påverkar samt kommunövergripande utmaningar och förutsättningar. Det är komplexa utmaningar som kräver både helhetssyn och samarbete för att skapa långsiktiga hållbara lösningar.

Omvärldsanalys

Genom en omvärldsanalys med spaning mot 2035 har ett antal huvudsakliga trender identifierats som kommer att vara centrala för kommunens framtida planering och beslut.

Demografins utveckling utmanar välfärdsystemet. De kommande 10 åren ökar antalet invånare som är över 80 år med nästan 40 procent, samtidigt minskar barn i yngre åldrar. Även personer i arbetsför ålder minskar på lång sikt, kompetensförsörjningen är redan idag en utmaning och en tredjedel av kommunens tillsvidareanställda är 55 år eller äldre.

Nämnderna signalerar att den demografiska utvecklingen utmanar verksamheterna. För att möta denna utveckling behöver resurserna anpassas, vilket skapar ett omställningsbehov som kräver både effektivare resursnyttjande och ett långsiktigt utvecklingsarbete med fokus på smarta arbetssätt, innovation och verksamhets­utveckling.

Graferna nedan visar befolkningsutveckling för perioden 2019–2023 samt prognos för 2024–2029, uppdelat i olika grupper. Mer information finns i Planeringsförutsättningar – inför Övergripande strategier och budget 2026 med plan för 2027–2029 Pdf, 2.1 MB..

Förskola, 1–5 år

Graf som visar befolkningsutveckling i åldersgrupperna 1–3 år och 4–5 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023 samt prognos 2024–2029.

Befolkningsutveckling i åldersgrupperna 1–3 år och 4–5 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023. Prognos 2024–2029.

Grundskola, 6–15 år

Graf som visar befolkningsutveckling i åldersgrupperna 6–9 år, 10–12 år och 13–15 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023 samt prognos 2024–2029.

Befolkningsutveckling i åldersgrupperna 6–9 år, 10–12 år och 13–15 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023. Prognos 2024–2029.

Gymnasieskola, 16–18 år

Graf som visar befolkningsutveckling i åldersgruppen 16–18 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023 samt prognos 2024–2029.

Befolkningsutveckling i åldersgruppen 16–18 år redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023. Prognos 2024–2029.

65 år och äldre

Graf som visar befolkningsutveckling i åldersgrupperna 65–74 år, 75–84 år och 85 år och äldre redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023. Prognos 2024–2029.

Befolkningsutveckling i åldersgrupperna 65–74 år, 75–84 år och 85 år och äldre redovisat som skillnad i antal jämfört med år 2023. Prognos 2024–2029.

Över tid har det blivit bättre för de flesta i Örebro kommun men samtidigt blir skillnaderna större mellan människor och många lämnas utanför utvecklingen generellt.

Förutsättningarna för ett gott liv skiljer sig också mellan olika geografiska områden men också mellan olika grupper i befolkningen.

Klimatförändringarna märks av genom till exempel översvämningar och värmeböljor. Prioriteringar behöver göras avseende klimatinvesteringar för minskade utsläpp och klimatanpassning samt säkerställa samhällsviktiga funktioner.

Digitaliseringen har en potential att revolutionera hur kommunen arbetar. Rätt nyttjad kan tekniken hjälpa kommunen att erbjuda välfärd till en större målgrupp med färre medarbetare.

Läs om hur kommunen arbetar med digitalisering.

Det demokratiska systemet utmanas av hot och hat, både globalt, nationellt och lokalt. På lång sikt utmanar det tilliten till demokratin. Desinformation sprids där etablerad kunskap och fakta ifrågasätts. I valet 2022 gick deltagandet i kommunvalet ner för första gången sedan 1998.

Välfärdsbrottslighet innebär utmaningar för vårt demokratiska system. Brottsligheten handlar till exempel om bidragsfusk, bedrägerier och otillåten påverkan av tjänstepersoner och politiker.

Läs om kommunens brottsförebyggande arbete.

Mer information

På sidan Så fungerar kommunen kan du lära dig mer om vad en kommun gör, vilka ansvarsområden som finns med mera.

Senast uppdaterad:

Publicerad: