Ny lägesbild för narkotika – en grund för fortsatta insatser

Nu finns en ny lägesbild för narkotika, som ger en samlad bild över narkotikaläget i Örebro kommun. Rapporten beskriver olika utmaningar och utvecklingsområden men också vilka insatser som sker idag.

– Vi har tagit fram en övergripande lägesbild som innehåller resultat av avloppsmätningar, inrapportering till Effektiv Samordning för Trygghet (EST), trygghetsundersökningar, brottsstatistik och annan relevant information. Det ger oss en bild av så väl nuläge och pågående arbete som utmaningar och utveckling kopplat till narkotikahanteringen i Örebro, berättar Elin Löfwenhamn, brottsförebyggande samordnare, Örebro kommun.

Narkotikahantering finns på olika platser i den offentliga miljön och ser olika ut. De tre områden som kommunen fokuserar på är city, bostadsområden samt krog- och nöjesmiljön. Avloppsmätningar under åren 2015–2024 visar att cannabis är den narkotika som är vanligast, men amfetamin och kokain har under åren ökat i mätningarna.

Antalet inrapporterade händelser av misstänkt droghantering har också ökat mellan åren 2022 och 2024, något som bland annat syns genom arbetet med Effektiv Samordning för Trygghet (EST). Ökningen av misstänkt droghantering under förra året skedde främst i cityområdet.

Övergripande och riktade insatser

Örebro kommun arbetar med flera typer av sociala insatser med koppling till skadligt bruk och beroende. Insatserna vänder sig till personer i olika åldrar och livssituationer.

Kommunal planering för systematiskt socialt brottsförebyggande arbete (KOMPASS) är till exempel en modell som syftar till att fånga upp nuvarande utmaningar och insatser i det lokala brottsförebyggande arbetet för barn och unga upp till 25 år.

Under 2024 har arbetet mot narkotikahantering även förstärkts med ett narkotikateam, som på olika sätt utvecklar insatser inom området. Ett exempel på det är SSPF som är en samverkansform mellan socialtjänst, skola, fritid och polis.

Arbetet med att upptäcka och åtgärda narkotikahantering i olika miljöer har också utvecklats. Prioriterat är narkotikahantering på förskole- och skolgårdar samt lekplatser och parker:

– Om vi till exempel får indikatorer på att det är spår av narkotikahantering i en lekpark, kan vi samordna insatser för att öka städning och göra extra kontroller. Polisen får också information som de kan föra vidare till sina patruller, medan vi kan rikta väktare för förstärkt bevakning. Sedan följer vi upp om problematiken kvarstår, säger Elin Löfwenhamn.

Här är information från allmänheten viktig. Om du upptäcker något i en park eller lekpark kan du göra en felanmälan hos Örebro kommun, eller tipsa polisen.

– Vi gör många olika typer av insatser kontinuerligt, men det finns självklart utvecklingsområden. Ett exempel är situationen med narkotikahantering i cityområdet. Lägesbilden ger oss olika perspektiv gällande problembilden och är ett stöd i vilka insatser vi behöver göra framåt. Vi samarbetar tillsammans med polisen, våra kommunala fastighets- och bostadsbolag, City Örebro och privata fastighetsägare i det löpande arbetet men även med Region Örebro län, Länsstyrelsen, Örebro universitet och flera olika aktörer från civilsamhället, säger Elin Löfwenhamn, brottsförebyggande samordnare.

Mer information

Läs mer om det brottsförebyggande arbetet i Örebro.

Senast uppdaterad:
Publicerad: