Bäst i Sverige på ekologiska måltider

Under måndagen fick Örebro kommun ta emot tre pris under Ekomatligans årliga prisutdelning i Stockholm, och är därmed bäst i Sverige på att servera ekologisk och hållbar mat. Extra glädjande var att vi fick ta emot Ekomatligans förstapris - för fjärde året i rad.

Trots en utmanande tid med fortsatt stigande priser på ekologiska livsmedel har vi lyckats hålla fast vid de högt satta politiska målen; att servera en hög andel ekologiska matinköp i våra kommunala kök.

Under måndagseftermiddagen, på plats i Rosendal i Stockholm, tilldelades vi hela tre pris i Ekomatligan, en nationell tävling för offentliga kök. Här mottog vi Ekomatligans förstapris, som tilldelas den offentliga verksamhet i Sverige som haft högst andel ekologiska inköp av råvaror under föregående år. När vi blickar tillbaka på 2024 har Örebro kommuns en ekoandel på 67,2 procent av alla matinköp, utslaget på hela Örebro kommun. Det betyder att vi, för fjärde året i rad, är bäst i Sverige!

I år vann vi även, för första gången, förstapriset i kategorierna Svenskt Eko samt Klimat Eko, som den kommun som serverat högst andel svenskproducerade, ekologiska, klimatsmarta livsmedel i Sverige.

Så har vi jobbat

En viktig del i framgången är arbetet gällande livsmedelsupphandlingar, där mycket kraft har lagts på att hitta svenska, ekologiska och prisvärda livsmedel. En annan framgångsfaktor är att Måltidsverksamheten, där många av våra kommunala kök inom förskola, skola och vård och omsorg ingår, alla arbetar i en gemensam riktning.

Bild från prisutdelningen

På bilden nedan syns från vänster: Katrin Larsson (utv- och hållbarhetsdirektör), Carina Andersson (verksamhetschef Måltidsverksamheten), Anna Ekström (ordförande i Hållbarhetsutskottet), Ann-Sofie Gunnarsson (kökschef) och Åsa Sandholm (kostchef).
I mitten står prisutdelare Paul Svensson, känd kock och matprofil.

Örebro kommun vinner pris i Ekomatligan.

Örebro kommun tar emot pris i Ekomatligan.

Senast uppdaterad:
Publicerad: