Engelbrektsgatan och Oskarstorget, byte av gamla VA-ledningar

Vi kommer snart att genomföra vatten- och avloppsarbeten på Engelbrektsgatan och Oskarstorget. Arbetet kommer att genomföras i fyra olika etapper.

Karta som visar arbetsområdet.

Karta över arbetsområdet. Klicka på bilden för att komma till webbkartan där du kan zooma och navigera.

Område

Centrum. Engelbrektsgatan och Oskarstorget.

Vad utför vi för arbete?

Vi byter ut gamla vatten- och avloppsledningar.

Hur påverkar det mig som trafikant?

Framkomligheten påverkas under arbetets gång. Det kommer vara mycket arbetsmaterial och arbetsmaskiner i området och inhägnat för att skapa en säker miljö för såväl passerande som personalen som utför arbetet.

Varför utförs arbetet?

Befintliga vatten och avlopps-ledningar är gamla och behöver bytas ut för att minska risken för framtida läckor. Här kan du läsa mer om kommunens arbete med ledningsnätet.

Tidplan

Hela arbetet påbörjas preliminärt vecka 33 och förväntas pågå till vintern 2024/2025.

Utförare

Vatten och avlopp, Örebro kommun.

Information om framkomlighet i etapper

Karta etapp 1

Karta etapp 1

Vi byter ut gamla vatten- och avloppsledningar på Engelbrektsgatan, mellan Sturegatan och Oskarstorget. Gatan blir helt avstängd för biltrafik under arbetets gång. Gående och cyklister kommer förbi som vanligt. När vatten- och avloppsarbetet är klart bygger vi en ny cykelbana längs med sträckan samt asfalterar gatan. Arbetet med etapp 1 påbörjas nån gång under vecka 33 och förväntas pågå i cirka tolv veckor totalt inklusive byggnation av cykelbana och asfaltering.

Karta etapp 2

Karta etapp 2

Obs! Etapp 1 och etapp 2 överlappar varandra!

Vi byter ut gamla vatten- och avloppsledningar längs Oskartorget, enligt kartan ovan. Gatan blir helt avstängd för biltrafik enligt markeringen i kartan under arbetets gång. Gående och cyklister kommer fram som vanligt. Denna etapp förväntas pågå i cirka sex veckor.

Karta etapp 3

Karta etapp 3

Vi byter ut gamla vatten- och avloppsledningar längs Oskartorget, i ”böjen” enligt kartan ovan. Gatan blir helt avstängd för biltrafik under arbetets gång. Gående och cyklister kommer fram som vanligt. Denna etapp förväntas pågå i cirka två veckor.

Karta etapp 4

Karta etapp 4

Vi byter ut gamla vatten- och avloppsledningar längs Oskartorget, enligt markeringen i kartan ovan. Schaktet flyttas framåt och återfylls allteftersom, så hela gatan är inte avstängd samtidigt. Vi börjar schakta utanför ICA Oskartorget. Gående och cyklister kommer fram som vanligt. Denna etapp förväntas pågå i cirka 8 veckor.

Avstängning av vattnet

Vid några tillfällen behöver vi stänga av vattnet och ibland med kort varsel exempelvis på grund av en vattenläcka. Vi skickar ut sms-meddelande inför vattenavstängningar och vid vattenläckor. Här kan du läsa hur du tar reda på om ditt telefonnummer finns med i tjänsten för utskick av sms inför vattenavstängningar.

Missfärgat vatten

Det kan förekomma missfärgat vatten och tryckförändringar som inte är farliga, men var försiktiga vid tvätt. Spola gärna kallvatten en stund för att få rent vatten snabbare.

Respektera avspärrningar och trafikhänvisningar

När vi utför våra grävarbeten stänger vi av runt arbetsplatsen och leder om trafiken. Detta för att vår personal ska få en trygg arbetsmiljö och för att vi är rädda om boende och trafikanter som rör sig i närheten av grävområdet. Ibland behöver vi också leda om trafiken en lite längre sträcka för att till exempel minimera mängden tung trafik genom ett villaområde eller förbi en skola.

Tyvärr händer det att trafikanter till exempel genar över gräsmattor och cykelbanor, istället för att följa våra hänvisningar. Det ökar risken för olyckor. Du kan bidra till såväl en säker arbetsmiljö som ökad trygghet i trafiken genom att respektera våra avspärrningar och följa trafikhänvisningarna. Tack på förhand för din hjälp!

Utförare

Vatten och avlopp, Örebro kommun

Kontaktpersoner

Projektör: Terése Nordström, 019-21 10 00

Arbetsledare: Fredrik Väcklén, 019-21 10 00

Byggnation cykelbana: Ali Ahmad, 019-21 10 00

Senast uppdaterad:
Publicerad: