Minska ditt avfall

Vi är redan duktiga på att sortera och återvinna vårt avfall i Örebro kommun. Men nu är det dags för nästa steg – att minska mängden avfall som uppstår.

Små förändringar i vardagen som görs av många gör stor skillnad på sikt. På den här sidan hittar du tankeväckande fakta och tips på hur vi kan hjälpas åt att minska vårt avfall all year Öround.

Öround, vår cirkulära popup-butik öppnar under hösten

Vecka 47–50 kan du besöka vår cirkulära popup-butik i centrala Örebro.

I butiken blandas olika verksamheter som second hand/ återbruk, informationsutställning, nyproducerade cirkulära produkter och cirkulära tjänster som lagning och delning.

Förutom butiksförsäljning kommer det även bjudas på föreläsningar och workshops där du kan lära dig att laga och upcycla och hitta hållbara julklappar till hela familjen.

Här kan du läsa mer om Öround!

Återvinna är bra, men förebygga är bäst

Ett vanligt missförstånd är att avfall minskar när det sorteras och återvinns, men det minskar inte avfallsmängderna. Det bästa avfallet är det som inte blir av.

De två översta stegen i avfallstrappan handlar om att ”förebygga” och ”återanvända” (återbruka), för att det inte ska bli något avfall. Här kan du hjälpa till genom att till exempel inte köpa onödiga saker, och genom att inte köpa mer mat än du hinner äta upp.

När vi återbrukar saker blir det inte heller något avfall, eftersom saken används av någon annan eller till något annat istället. Att bränna eller deponera avfall behöver vi undvika eftersom det slösar resurser och sprider föroreningar.

Här kan du hjälpa till genom att till exempel inte köpa onödiga saker, använda delningstjänster för att låna av andra Pdf, 393 kB. eller att inte köpa mer mat än du hinner äta upp.

Läs mer om avfallstrappan på Naturskyddsföreningens webb.

Illustration Avfallstrappan

Avfallstrappan.

En mobiltelefon väger cirka 200 gram, så om man slänger den och köper en ny borde det bli cirka 200 gram avfall, eller? Det fungerar inte riktigt så.

För att producera en mobiltelefon krävs det exempelvis framställning och användning av kemikalier samt utvinning av metaller genom gruvdrift. Detta resulterar i gruvavfall och slaggprodukter. För varje mobiltelefon som tillverkas ger det upphov till 86 kg avfall. Det innebär att stora mängder avfall har uppkommit redan innan själva telefonen är slängd.

En ny laptop leder till totalt 1 200 kg avfall. För ett par bomullsbyxor är motsvarande avfallsmängd 25 kg.

Dessutom används den ändliga resursen olja och gas som både bränsle och råvara till många produkter.

Detta är alltså en viktig miljöfråga, en viktig ekonomisk fråga och en viktig resursfråga!

Genom att återbruka, byta, låna och laga istället för att bara köpa nytt kan vi minska mängden avfall och på så sätt bidra till en bättre miljö. Det är bra för din ekonomi också, eftersom det inte kostar något att byta och låna saker.

Om vi återbrukar mer av de saker som redan finns så behöver vi inte producera lika mycket nya saker. Det är bra för miljön eftersom mängden avfall minskar, utsläppen från produktionen minskar, och det sparar på naturresurserna när vi inte behöver lika mycket nya material.

På kommunens återvinningscentraler kan du lämna in kläder och användbara saker till Åternyttan. Mellringe återvinningscentral tar även emot möbler. Föreningarna säljer sedan vidare det som lämnas in.

Läs mer om Åternyttan, vad du kan lämna och vilka föreningar som står där.

Så här kan du göra skillnad!

Även små insatser och steg gör skillnad. Välj den nivå som passar dig.

  • Kickstarten
  • När du fått upp farten
  • Experten

10 enkla steg för nybörjare

1. Ingen reklam, tack!

Sätt upp en skylt med Reklam nej tack på ytterdörren eller brevlådan så kan du minska ditt pappersavfall med 40 kg per år.

2. E-faktura eller autogiro

Betala dina räkningar via e-faktura eller autogiro. Det kan minska ditt avfall med flera kilo per år. Samtidigt kan du spara upp till 3 500 kr på minskade fakturaavgifter.

3. Kranvatten istället för att köpa vatten på flaska

För fyra öre litern får du rent och friskt dricksvatten direkt ur kranen. Ett enkelt sätt att minska både transporter och avfall, samtidigt som du sparar pengar.

4. Flergångskasse, en bärkasse du kan använda flera gånger

Att använda samma bärkasse många gånger i stället för att köpa en ny varje gång du handlar är både ekonomiskt och miljömässigt klokt. Välj alltså en bärkasse du kan använda gång på gång.

5. Flergångsmugg som du kan använda många gånger

Brukar du ta en kaffe i farten på väg till jobbet? Använd en egen flergångsmugg och minska ditt avfall med flera kilo. Samtidigt kan du också passa på att visa upp just din personlighet.

6. Ta vara på maten

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över. Kanske kan en buffé på rester vara lite vardagslyx?

7. Nytt av gammalt

Att köpa kläder på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkade plagg. Och har du kläder hängande som du inte längre använder kan någon annan få glädje av dem istället.

8. Tvätta i gemensam tvättmaskin

Bor du i flerbostadshus med tvättstuga? Då kan den gemensamma tvättmaskinen bli rena vinstmaskinen både för dig och för miljön.

9. Möbler med en historia

Vill du göra dig av med gamla möbler? Lämna dem till återbruk. Behöver du skaffa nya möbler? Köp begagnade. Du har väl inte missat Åternyttan?

10. Slaskskrapa, disktrasa och tvättlappar i stället för papper

Minska ditt avfall med upp till 13 kg om året genom att ersätta hushållspapper och servetter med smartare alternativ.

När du fått upp farten

11. Låna böcker eller läsa på nätet

Lyssna på en ljudbok, läs en e-bok, låna på biblioteket eller byt böcker med dina vänner och kolleger. Det kan minska ditt avfall med över 9 kg om året.

12. Rätt rätt från buffén

Äter du lunch på restaurang? Ta lite mindre åt gången från buffén så minskar du ditt matsvinn.

13. Underskatta inte flergångslådan

Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan.

14. Flergångspåsar för frukt och grönt

Även små plastpåsar kan göra stor skada, inte minst om de hamnar i havet. Men det finns bra och bekväma alternativ.

15. Ladda batterierna igen

Har du många apparater som drivs av småbatterier? Då kan du minska din miljöpåverkan genom att välja batterier som går att ladda gång på gång.

16. Rå om din dator

Många köper en ny när den gamla börjar bli långsam. Men sköter du om din dator på rätt sätt kan den prestera på topp betydligt längre. Ekonomiskt för dig och en stor vinst för miljön.

17. Förläng din mobils liv

Vissa byter mobiltelefon som andra byter tröja. Genom att behålla din mobil något extra år gör du miljön en stor tjänst och sparar pengar på köpet.

18. En gammal leksak är ny för någon annan

Byt, låna, skänk, hyr eller köp begagnat. För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut.

19. Ge bort en upplevelse

Vad ger du till den som redan har allt? En upplevelse förstås. Det är inte bara uppskattat utan också miljösmart.

20. Använd igen och igen i hemmet

Kaffefilter, bakplåtspapper, värmeljus, pappers-servetter … Många av de små engångsgrejor du använder till vardags kan ersättas av billigare alternativ som ger mindre avfall.

10 steg för dig som vill maxa minimeringen!

21. Smutsa inte ner med ditt rengöringsmedel

Smutsar du ner när du gör rent? Genom att dra ner på antalet produkter du använder för städning, tvätt, disk och hygien kan du minska både avfall och utsläpp av miljöskadliga ämnen.

22. Prenumerera inte i onödan

Får du tidskrifter som du egentligen inte är intresserad av? Säg upp dem och minska ditt avfall.

23. Lösvikt blir billigare

Ett bra sätt att minska mängden förpackningar är att handla i lösvikt. I Göteborg finns än så länge ingen helt förpackningsfri butik, men vissa varor kan du förmodligen redan köpa i lösvikt där du brukar handla. Våga fråga!

24. Minimera garderoben

Har du för mycket kläder i garderoben? Du är inte ensam. Hela 86 procent av de svenska konsumenterna anser sig ha mer kläder och skor än de behöver. Så varför inte välja att laga, byta eller sy om i stället för att alltid köpa nytt?

25. Renovera badrummet och köket … senare

Funderar du på att byta kök eller badrum? Fundera gärna lite till innan du gör slag i saken. Kanske kan du renovera vissa delar i stället. Det ger mindre avfall och mindre hål i plånboken.

26. Vårda, klä om och reparera

Håll dina grejor i gott skick, så slipper du köpa nytt och belasta miljön i onödan. Så enkelt är det.

27. Färre elprylar har många vinster

Hur många elprylar behöver du egentligen? Kan du kanske klara dig med färre så gör du en viktig insats för miljön.

28. Spara pengar på blöjorna

Har du spädbarn som använder engångsblöjor? Genom att gå över till tygblöjor kan du minska avfallet med 220 kilo per år och spara upp till 4 200 kronor.

29. Menskopp i stället för bindor och tamponger

Söker du ett miljövänligare alternativ till bindor och tamponger? En menskopp är ett smart val. Du får mindre avfall att ta hand om och mer pengar över.

30. Digitalt framför papper

Behöver du kvitto? I så fall, fråga om du kan få det digitalt i stället för på papper. Allt fler butiker inför nu den här möjligheten för sina kunder. Bra för dig och bra för miljön.

Minska ditt matavfall

Hushållen står för den största andelen matavfall i Sverige. Uppskattningsvis utgör matsvinnet, det vill säga det onödiga matavfallet, cirka 30 procent av detta. Genom att minska ditt matsvinn kan du spara pengar och det är även bra för miljön.

Miljönär-vänliga företag

Miljönär-vänlig är en märkning som uppmärksammar företag som gör det möjligt för kunderna att laga, låna och återanvända istället för att köpa nytt. Hitta ditt Miljönär-företag på kartan genom att klicka i ”Miljönärer” under Återvinning.

Jobbar ditt företag med återanvändning, återbruk, reparationer eller utlåning? Då kan ditt företag ansöka om att bli Miljönär-vänlig!

Giftfritt återbruk

Tänk på att vissa saker kan innehålla farliga ämnen som gör att de är olämpliga att återbruka.

I Örebro kommuns program för hållbar utveckling finns politiska mål som tydliggör att Örebro kommun ska bidra till en cirkulär ekonomi, där materialflödena sluts och farliga ämnen fasas ut.

Du som driver egen second hand-verksamhet får gärna använda materialet för information i din verksamhet. Materialet kan användas fritt i sin ursprungliga form, men får inte ändras.

Informationen kan med fördel även användas av dig som handlar eller skänker återbrukade varor, och vill minska spridningen av farliga ämnen.

Materialet är framtaget av Miljöförvaltningen i Stockholms stad 2022.

Senast uppdaterad:

Publicerad: