Västra Nobelgatan – vi anpassar för Citylinjen

Under 2025 anpassar vi Västra Nobelgatan för Citylinjen för att minska restiden och förbättra punktligheten för bussen. Västra Nobelgatan blir en trivsammare och mer trafiksäker gata där det är enkelt att gå, cykla och åka buss.

Område

Väster. Västra Nobelgatan, från Östra Bangatan till Hertig Karls Allé.

Vad utför vi för arbete?

  • Moderna hållplatser med sittbänkar, belysning och gröna väderskydd.
  • Busskörfält och prioritet för bussen i korsningar för att förkorta restiden och förbättra punktligheten för bussen.
  • Ny gång- och cykelbana och säkra passager över gatan.
  • Grönare och trivsammare miljö med fler träd och en mikropark.
  • Samordnas med omfattande arbete med vatten och avlopp för att säkra vattenförsörjningen för örebroarna.

Tidplan

Arbetet planeras inledas i början på 2025 och bli färdigt i slutet av 2025. Under 2024 sker projektering av sträckan och upphandling av entreprenör som ska utföra arbetet.

Information till verksamheter och fastighetsägare

Vi förstår att gatuarbetet väcker frågor om hur just er verksamhet berörs. Vi kommer kontinuerligt uppdatera er om processen, bland annat genom informationsmöten och utskick via e-post eller brev.

Hur påverkar det mig som trafikant?

Framkomligheten längst Västra Nobelgatan kommer att bli begränsad under byggnationen. Mer information om hur trafikanter påverkas kommer inför byggstart.

Varför utförs arbetet?

Om vi fortsätter resa som idag kommer trängsel, köer och dålig luft bli vardag i Örebro. Idag tar häften av oss bilen när vi ska någonstans och ungefär varannan bilresa är kortare än fem kilometer. I de flesta bilar sitter bara en person.

För att fler ska välja bussen framför bilen anpassar vi gatorna för Citylinjen – ett snabbt, enkelt och hållbart kollektivtrafiksystem i Örebro som består av snabbussar med hög turtäthet, egna körfält, anpassade hållplatser och förtur i trafikkorsningar. Bussarna går dessutom på el och bidrar till en tystare stadsmiljö med mindre utsläpp.

I december 2024 börjar Citylinjen trafikera stråket Brickebacken-Resecentrum och under 2025 blir hela den första etappen, mellan Brickebacken och Tegnérlunden, färdig. Västra Nobelgatan är delsträcka 9.

Karta över sträckan som kommer trafikeras av Citylinjen samt markering för delsträcka 9 och färdigställda delsträckor.

Karta över första etappen för Citylinjen med markering för delsträcka 9 samt färdiga delsträckor under 2021-2024.Förstora bilden

Klicka på kartan för att se den större.

Kontaktperson

Vik. projektledare, gata: Philip Kabunga, 019-21 10 00.

Projektledare, gata: Tafan Farhad, 019-21 10 00.

Projektledare, vatten och avlopp: Joakim Skog, 019-21 10 00.

Senast uppdaterad:
Publicerad: