Parkering
Här hittar du information om bland annat parkeringsplatser i city, olika sätt att betala parkeringsavgiften på samt vilka parkeringsförbud som gäller.
Ändring av zoner och justering av parkeringsavgifter i Örebro
Under 2025 blir det fler parkeringszoner i Örebro. Från dagens två zoner blir det nu zon 1, zon 2, zon 2A och zon 3. I samband med ändringen sker även en justering av parkeringsavgifterna. De olika parkeringsavgifterna börjar gälla när de olika zonerna ändras (datumen skiljer sig åt).
I plusboxarna nedan kan du läsa mer om de nya zonerna, avgifterna och se en bild över de nya zonerna.
Avgiften för boendeparkering kommer att justeras och det har införts en ansökningsavgift. Aktuell information om boendeparkering finns på sidan Boendeparkering.
Ny avgift börjar gälla 14 april i zon 1
14 april utökas parkeringszon 1 och nya avgifter börjar gälla. Aktuell information om avgifter och zoner finns på sidan Betala parkeringsavgiften.
Nya zoner 2025
Här kan du se bild på de nya zonerna. De finns även markerade på karta.orebro.se där du kan zooma och navigera.
Zon 1 utökas med Vasatorget, Västra Bangatan samt Hamnplan.
- På vardagar samt vardag dag före söndag och helgdag (ex. lördag) kl. 8–20 gäller avgiften 25 kr per timme.
- På söndag och helgdag kl. 8–14 gäller avgiften 25 kr per timme.
- Övrig tid gäller avgiften 2 kr per timme.
Vissa gator i zon 1 har tidsbegränsning, se skyltning på plats.
Den nya avgiften införs i samband med att zonen utökas den 14 april 2025.
Zon 2 utökas söderut med Ladugårdsängen, Sörbyängen samt Hagagatan och delar av Norr.
- På vardagar, utom vardag före söndag och helgdag kl. 8–20 gäller avgiften 10 kr per timme.
- På vardag före söndag och helgdag, samt på söndag och helgdag gäller ingen avgift.
Den nya avgiften införs i samband med att zonen utökas, senare under 2025.
Zon 2A är ett tillägg i delar av Eyra, “Eyra Idrottsområde".
- Vardag, vardag före söndag och helgdag (ex lördag), samt söndag och helgdag kl. 8–20 gäller avgiften 10 kr per timme.
Avgiften införs i samband med zonen, senare under 2025.
Zon 3 blir en ny zon i väster, norr och söder om zon 2.
- På vardag utom vardag före söndag och helgdag kl. 8–20 gäller avgiften 5 kr per timme.
- På vardag före söndag och helgdag (ex lördag) samt söndag och helgdag gäller ingen avgift.
Avgiften införs i samband med zonen, senare under 2025.
Varför kostar parkering?
Syftet med parkeringsavgifter är att ordna trafiken, det vill säga styra beläggningen på parkeringarna så att det blir mer rörelse och lättare att hitta en ledig parkeringsplats för de som behöver. Parkeringsavgifter uppmuntrar även att välja mer hållbara färdsätt för de som har möjlighet.
Alla parkeringsplatser kostar i anläggning, drift, underhåll och utveckling och finansieras via skattemedel. Parkeringsavgifter innebär att de som använder parkeringsplatserna betalar en större del av den faktiska kostnaden.
Varför justerade parkeringsavgifter?
Idag är det svårt att hitta ledig gatuparkering i zon 1 vilket skapar mycket söktrafik och begränsad tillgänglighet till cityhandeln. En justering av timtaxan i zon 1 samt införande av tidsreglering krävs för att ordna trafiken. Det ska bidra till att öka antalet lediga platser genom att se till att bilisterna inte parkerar längre än nödvändigt och för att uppmuntra till att välja mer hållbara färdsätt. Detta skapar bättre tillgänglighet för de som måste ta bilen och lättar att hitta ledig parkering.
Varför införs zon 3 och utökas området för zon 2?
En effekt efter att zon 2 infördes var att många bostadsområden precis utanför zonen fick ökat antal parkerade bilar på gatorna vilket gjorde att det blev sämre framkomlighet på dessa gator. Syftet med zon 3 är att minska detta överspill.
På vissa gator utanför dagens zon 2 är det svårt att hitta parkering, bland annat på grund av överflyttning från zon 2 men även runt nybyggda områden med ett lägre parkeringstal. Därför utökas zon 2 och zon 3 införs för att underlätta att hitta ledig parkering för de som behöver.
Hur leder dessa förändringar till fler lediga parkeringsplatser?
Den nya regleringen i zon 1 är bättre utformad för att uppmuntra korttidsparkering och öka antalet lediga platser i de centrala delarna. Tidsregleringen på de mest centrala gatorna skapar en ruljangs på parkeringsplatserna vilket ökar kapaciteten på ett sätt som dagens reglering inte gör.
De högre avgifterna gör dessutom att de som inte måste ta bil i högre grad väljer andra transportmedel vilket skapar bättre tillgänglighet för de som måste ta bil.
Hur påverkar detta förslag cityhandeln?
Syftet med förändringarna i zon 1 är att skapa fler tillgängliga platser för besökare till centrum, det är positivt för cityhandeln. Tidsregleringen på 2 timmar på de mest centrala gatorna frigör lediga parkeringsplatser närmast målpunkterna för de som ska göra kortare besök. På så sätt kan varje plats användas av fler besökare, vilket totalt sett ger fler besökare till centrum.
För de som vill besöka centrum längre tid finns lediga platser i parkeringshus eller gator längre bort.
Betalning och platser
Avgiften varierar mellan olika zoner. Se vad det kostar att parkera och hur du betalar avgiften.
Parkeringsplatser i city
I appen Flowbird kan du se alla kommunala parkeringsplatser. Platser i zon 1 har en röd kartnål, platser i zon 2 har en grön kartnål och platser på tomtmark har en blå markör.

Citykärnan - klicka på bilden för större storlek.
Parkeringsförbudsområde
Citykärnan är inom ett parkeringsförbudsområde, det innebär att du endast får parkera på markerade platser.
Skyltar sitter uppe vid alla ingångar till citykärnan. Gatorna som omringar citykärnan är Södra Grev Rosengatan, Alnängsgatan/Trädgårdsgatan, Rudbecksgatan samt Östra Bangatan.
Parkeringsplatser för rörelsehindrade
Parkeringsplatser för rörelsehindrade på webbkartan.
Bussparkering
Bussparkeringar på webbkartan.
Från och med den 14 april 2025 gäller avgiftsbelagd parkering för buss på anvisade bussplatser. Avgift betalas via app, sms eller automat. Mer information om avgifter och hur du betalar finns på sidan Betala parkeringsavgiften.
Cykelgarage
Vid Resecentrum ligger Örebros första låsta parkeringshus för cyklar.
Det finns särskilda parkeringsplatser för tvåhjulig motorcykel utan sidovagn och moped klass 1 utan sidovagn.
Här finns parkeringsplatserna:
- Änggatan 15
- Köpmangatan 23
- Parkeringsplatsen på Hamnplan
- Parkeringsplatsen på Stortorget
- Järntorgsgatan 4.
Avgifter
Från och med den 14 april 2025 gäller avgiftsbelagd parkering för tvåhjulig motorcykel och moped klass 1 utan sidovagn på anvisade mc-parkeringar. Avgift betalas via app, sms eller automat. Mer information om avgifter och hur du betalar finns på sidan Betala parkeringsavgiften.
Parkeringsregler
Det är inte tillåtet att stanna eller parkera motorcykel eller moped klass 1 utan sidovagn i cykelställ, på gång- och cykelbana eller i terrängen.
Moped klass 2 får parkeras i cykelställ.
Boendeparkering är ett tillstånd för dig som bor och parkerar din bil inom zon 2. Tillsammans med ditt tillstånd kan du sen köpa en 30-dagarsbiljett för parkering inom zon 2. Läs mer och ansök om boendeparkering

Exempel på skyltning vid tomtmark.
Tomtmark, även kallat privat mark, är mark som ägs av en privatperson, ett privat företag, statlig myndighet, kommunala eller statliga bolag. De flesta kommunala tomtmarksparkeringarna finns i parkeringshus, vid skolor och idrottsanläggningar. Platserna finns både i och utanför zonerna.
Du ser att parkeringen ligger på tomtmark om det vid infarten till parkeringsplatsen finns en skylt med namn och telefonnummer till aktören som övervakar platsen.
Avgift på tomtmark
Det är markägaren som beslutar om avgiften. Den varierar därför mellan olika platser. I appen Flowbird kan du se var alla kommunala tomtmarksparkeringar finns och vad avgiften är. Platser på kommunal tomtmark har en blå kartmarkör.
Vi har inga laddningsstationer för elbilar på allmän platsmark.
Örebro kommun hyr ibland ut parkeringsplatser till medborgare och verksamheter. Läs mer på sidan Hyr parkeringsplats av kommunen.
Skyltning och regler
Parkeringsförbud gäller vissa dygn, dagar eller nätter. Det innebär att vi under den tiden vill ha den delen av gatan fri från fordon för att kunna sköta städning och vägunderhåll som exempelvis snöröjning och sand-/löv-sopning.
I zon 1 där behovet av underhåll är större, är det parkeringsförbud nattetid udda alternativt jämna datum, liknande datumparkering. Mer information om var och när du får parkera hittar du på respektive parkeringsskylt.

Här får du aldrig parkera kl. 0–6 på udda datum.

Här får du aldrig parkera kl. 0–6 på jämna datum.
I tättbebyggt område, alltså i hela Örebro inklusive de centrala delarna, får fordon parkeras högst 24 timmar i följd på vardagar utom dag före sön- och helgdag.
Denna regel gäller inom tättbebyggt område där det inte sitter någon parkeringsskylt, men den gäller också där det sitter en parkeringsskylt och du t.ex. betalar avgift mellan vissa klockslag om ingen annan tidsbegränsning anges på skylten.
Sommar- och vinterperiod
Sommar- och vinterperiod innebär att det blir parkeringsförbud på vissa gator om det behövs snöröjning, underhåll eller annan åtgärd på gatan.
- Sommarperiod: Den 1 maj börjar sommarperioden för städtider gälla i flera områden i Örebro. På sommaren sköts detta under dagtid en dag varannan vecka för att ge så mycket utrymme som möjligt till parkering.
- Vinterperiod: Den 1 november börjar vinterperioden på städtiderna gälla i flertalet områden i Örebro. Vintertid handlar det mest om snöröjning och det är parkeringsförbud en natt i veckan.
Kontrollera alltid vägmärken på platsen.
Får jag parkera här? Så här läser du skylten
- I exemplet på bilden är det under sommarperioden 1 maj till 31 oktober parkeringsförbud på måndagar jämna veckor kl. 9–13.
- Under vinterperioden 1 november till 30 april är det parkeringsförbud varje måndag kl. 00–06 (både jämna och udda veckor).
- Övrig tid är det tillåtet att parkera enligt skylten som sitter ovanför denna tilläggsskylt.
I zon 1 finns några tidsbegränsade parkeringar. Begränsningarna gäller 30 minuter (utan avgift) eller 3 timmar.
På kartorna nedan ser du var de tidsbegränsade parkeringarna finns.
- Gul markering visar 30-minutersparkeringar, gäller dygnet runt.
- Blå markering visar 3-timmarsparkeringar som gäller dygnet runt.
- Grön markering visar 3-timmarsparkeringar som gäller mellan kl. 8 och 20 på vardagar samt dag före söndag och helgdag, och mellan kl. 8 och 14 på söndag och helgdag.
Hela zon 1

Tidsbegränsade parkeringar i zon 1. Klicka på bilden för att se den i större format.
Delar av zon 1
Här finns mer inzoomade kartor som visar tidsbegränsade parkeringar i city, norrcity och södercity. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Tidsbegränsade parkeringar i city.

Tidsbegränsade parkeringar på norrcity.

Tidsbegränsade parkeringar på södercity.
Så här läser du skyltarna
Här är exempel på hur skyltarna kan se ut där det finns tidsbegränsade parkeringar.

Tillåten parkering i högst 3 timmar mellan kl. 8 och 20 alla dagar utom sön- och helgdagar då de gäller mellan kl. 8 och 14. Avgift dygnet runt. Du får inte parkera kl. 0–6 på udda datum.

Tillåten parkering i högst 30 minuter dygnet runt. Ingen avgift.

Tillåten parkering i högst 3 timmar dygnet runt. Avgift dygnet runt. Du får inte parkera kl. 0–6 på udda datum.

Parkeringsledningssystem - tavla som visar lediga p-platser.
Centrala Örebro har ett parkeringsledningssystem för drygt tusen p-platser.
Bilister kan snabbt se om det finns lediga platser i de sex parkeringshusen som ingår, där det finns sammanlagt 1 076 p‑platser.
De sex p-husen är: Conventum, Behrn Center, P-Hus City på Nygatan, Krämaren, Vågen Gallerian (fd. Träffpunkt) och Södergaraget på Änggatan.
Tavlor i närheten av varje parkeringshus visar om det finns lediga p-platser i de närmaste p-husen. När p-husen är stängda (nattetid) är också tavlorna släckta.
Varje p-hus har avläsare vid in- och utfarter som registrerar antalet bilar som passerar. Denna information omvandlas sedan till antal lediga platser, som visas på tavlorna.
Felparkering och felanmälan
E-tjänst för felanmälan av biljettautomater m.m.
Du kan också ringa och felanmäla biljettautomater till 019‑21 51 00.
Vid din anmälan så uppger du vilket betalningssätt som det verkar vara fel på och BA nummer (biljettautomatens ID) Använd något av de övriga betalningsalternativen för att betala din parkeringsavgift eller uppsöka annan biljettautomat med samma taxa eller högre.
Du är alltid skyldig att erlägga betalning för parkering på avgiftsbelagda platser samt lösa någon form av biljett, om en parkeringsbiljett eller motsvarande används ska den placeras så hela biljetten är väl synlig och läsbar utifrån.
Se till att det inte råder parkeringsförbud på platsen under tiden för din parkering.
Du får inte parkera i korsningar, på gång- och cykelbanor eller mot trafikens riktning samt på parkeringsplatser för rörelsehindrade utan särskilt tillstånd.
Tänk på att aldrig parkera trafikfarligt.
Avgifter för felparkering på allmän platsmark:
- Avgiftsbelagd samt tidsbegränsad parkering: 600 kr.
- Vid förbud att parkera: 900 kr.
- Vid förbud att stanna samt parkera: 1 200 kr.
- Vid förbud att stanna samt parkera på p-plats för rörelsehindrade utan särskilt tillstånd: 1 200 kr.
Om ett fordon, till exempel en bil, står felparkerat kan det störa ordning, säkerhet eller miljö i området. Då har kommunen möjlighet att ta beslut om flyttning av fordonet efter att en eller flera parkeringsanmärkningar alternativt kontrollavgifter (på tomtmark) utfärdats.
Fordonet flyttas vanligen till en särskild uppställningsplats och polisen informeras om fordonsflytten. Om du tror att ditt fordon har flyttats kan du alltid vända dig till polisen. Om ett fordon flyttas till uppställningsplatsen av kommunen görs en kungörelse på kommunens digitala anslagstavla.
Kommunen kan även ta beslut om att flytta fordon direkt till skrot om tre kriterier uppfylls:
- dåligt skick
- övergivet
- ringa värde
Om kommunen vet vem som äger fordonet informeras personen via brev till den adressen där ägaren är folkbokförd.
Det är alltid ägaren till fordonet som är betalningsansvarig för de kostnader som uppstår för kommun gällande flyttning på allmän platsmark samt för uppställning och eventuellt skrotning av fordonet.
Fordon som felaktigt parkerat på din tomtmark
Har du fått ett fordon som felaktigt parkerat på din tomtmark kan du vända dig till handlaggning.fordon@orebro.se för handräckning. Alla kostnader som uppkommer för flyttning av fordonet samt eventuell uppställning faktureras beställaren/ tomtmarksägaren.
Frågor och anmälningar
Mejla handlaggning.fordon@orebro.se eller kontakta Örebro kommuns servicecenter.
- Vi ökar trafiksäkerheten genom att se till att fordon inte parkerar trafikfarligt, så att utryckningsfordon och distributionstrafik kan ta sig fram obehindrat.
- Vi främjar framkomligheten genom att förhindra att bilar stannar för nära övergångsstället, närmare än tio meter i korsningar eller på gång-och cykelbanor.
- Vi skapar tillgänglighet genom att se till att parkeringsplatser för rörelsehindrade och lastplatser inte missbrukas samt att man inte parkerar längre än tillåten tid.
Mer information om hur vi arbetar med trafikövervakning.
Kontakt
Kontakta trafikövervakningen på parkeringsvakt@orebro.se eller 019‑21 18 61.
Journummer för akuta situationer är: 070-348 67 52 och gäller endast för trafikfarlig uppställning samt när in/utfart är blockerad. Journumret kan man ringa efter kontorstid och tala med en Trafikövervakare eller lämna ett meddelande.
Skillnaden mellan parkeringsanmärkning och kontrollavgift
Parkeringsanmärkning
En parkeringsanmärkning utfärdas om felparkeringen sker på allmän platsmark eller gatumark till exempel en väg, trottoar, dess närliggande ytor samt parker som ägs av kommunen.
Anser du att parkeringsanmärkningen är felaktig, ska du ändå betala den och sedan bestrida eller begära rättelse hos polisen.
Detta styrs av den offentligrättsliga lagen som heter Lag (1976:206) om felparkeringsavgift.
Kontrollavgift
En kontrollavgift utfärdas om felparkeringen sker på tomtmark. Ägare till marken kan vara en privatperson, ett privat företag, statlig myndighet, kommunala eller statliga bolag.
Anser du att kontrollavgiften är felaktig håller du inne med betalningen och överklagar den omedelbart via e‑tjänsten nedan.
Bestrid kontrollavgift
Klicka på länken till e-tjänst nedan för att bestrida kontrollavgift.
Detta styrs av den civilrättsliga lagen Lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP).
När ska jag betala?
Parkeringsanmärkning
Parkeringsanmärkningar ska betalas inom åtta dagar. En påminnelse skickas ut automatiskt efter förfallodagen om anmärkningen till exempel kastats eller försvunnit på annat sätt och inte betalats. Uppge OCR-nummer eller ärendenummer när du betalar, du hittar numret på parkeringsanmärkningen.
Information om betalning från utlandet.
Kontrollavgift
Kontrollavgifter ska betalas inom åtta dagar. Avgifter för felparkering i Örebro kommun hittar du under Felparkering, lite högre upp på sidan.
Vad gör jag om jag har tappat bort anmärkningen/avgiften?
Parkeringsanmärkning
Du kan begära ut en kopia genom att kontakta Transportstyrelsen.
Kontrollavgift
Du kan kontakta Teknik- och servicenämnden, via mejl teknikochservicenamnden@orebro.se.
Tillstånd
Det finns speciella tillstånd att söka för parkering på parkeringsplatser för rörelsehindrade. I Örebro kommun finns cirka 70 stycken allmänna parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade.
Handikapplatser på webbkartan där du kan zooma och navigera.
Regler för parkeringstillstånd
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är ett undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering på allmän plats i hela Sverige. Tillståndet gäller även i de flesta länder i Europa.
Från och med 14 april 2025 ändras reglerna för parkering på platser reserverade för rörelsehindrade. Du som har ett giltigt parkeringstillstånd för rörelsehindrad får fortsatt använda de reserverade parkeringsplatserna, men med nya tider för tidsbegränsning:
- Klockan 6–22: Du får stå max den tid som anges på platsen (3 timmar).
- Klockan 22–6: Du får stå utan tidsbegränsning.
Det är fortsatt gratis att parkera för dig med tillstånd för rörelsehindrad.
Var gäller tillståndet?
Ett parkeringstillstånd gäller under en viss tid, längst i 5 år. Parkeringstillståndet gäller i hela landet.
Vilka trafikregler gäller med tillståndet?
Parkeringstillståndet är ett undantag från lokala trafikföreskrifter gällande parkering som ger rätt att stå:
- på parkeringsplats reserverad för rörelsehindrade under högst den tid som finns angiven på platsen
- högst 24 timmar i följd där parkering är tillåten mer än 3 men mindre än 24 timmar
- högst 3 timmar på gågata
- högst 3 timmar i följd där parkering enligt lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten under kortare tid än 3 timmar.
All parkering ska i övrigt ske enligt reglerna i trafikförordningen och vägmärkesförordningen.
Var gäller inte tillståndet?
- I parkeringshus om inte ägaren medgivit det.
- På tomtmark om inte ägaren har medgivit det.
- På platser för viss verksamhet till exempel lastplats, taxiplats eller vändplats
- På plats anvisad för visst slag av fordon t.ex. buss.
- På gågata och gångfartsområde (parkering är endast tillåten på markerade parkeringsplatser).
- På huvudled om det inte finns andra lokala trafikföreskrifter om parkering på gatan.
Hur ser man att det är tomtmark?
Vid infarten till parkeringsplatsen finns en skylt med tilläggstavla med namn och telefonnummer till aktören som övervakar platsen. Kontrollera med markägaren eller övervakningsföretaget om de medger parkering med parkeringstillståndet.
När måste man betala avgift?
Avgift ska erläggas på avgiftsbelagd parkering. I Örebro har dock kommunfullmäktige beslutat att ingen avgift behöver erläggas på kommunens parkeringsplatser för personer som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
Observera att detta inte gäller på boendeparkering. På boendeparkering krävs ett boendeparkeringstillstånd vilket ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade inte är avsett för.
Vad gäller när man parkerar?
Tillståndet är personligt och får bara användas när innehavaren själv kör fordonet eller när innehavaren åker med fordonet och har beviljats tillstånd som passagerare. Parkeringstillståndet skall placeras i fordonets främre del så att dess framsida är väl synlig och läsbar i sin helhet utifrån.
Tillstånd som upphört att gälla skall återlämnas till utfärdande myndighet. Missbruk av parkeringstillstånd kan medföra indragning av tillståndet.
Vad gäller om parkeringstillståndet stjäls eller tappas bort?
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är stöldbegärliga. Tillståndet bör därför inte förvaras i fordonet utom när tillståndet utnyttjas för parkering. Upphittat tillstånd lämnas till polisen eller till den myndighet som utfärdat det.
Stöld eller förlust av parkeringstillstånd polisanmäls. Kopia på polisanmälan skickas till:
Teknik- och servicenämnden
Box 33300
701 35 Örebro
Vill du istället mejla in polisanmälan är adressen rhtillstand@orebro.se.
Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade?
En person som har betydande svårigheter att förflytta sig till fots och om han eller hon i övrigt uppfyller kraven för parkeringstillstånd. För en rörelsehindrad person som inte kör bil själv, utfärdas tillstånd bara i undantagsfall om passageraren är helt beroende av förarens kontinuerliga hjälp utanför fordonet.
Till exempel vid mycket svår psykisk sjukdom som psykos och förvirringstillstånd, grav intellektuell funktionsnedsättning, lättutlösta oförutsägbara krampanfall som vid svårbehandlad epilepsi etc.
För den som följer med som passagerare finns oftast möjlighet att bli körd fram till en punkt mycket nära målpunkten. Enligt trafikförordningen är det möjligt att stanna och parkera ett fordon som används för transport av sjuka och rörelsehindrade personer, där det enligt lokal trafikföreskrift gäller förbud mot stannande och parkering.
Som passagerare är alltså på- eller avstigning möjlig mycket nära en målpunkt, ofta närmre än vad som är möjligt med ett p-tillstånd eftersom ett sådant inte ger rätt att parkera där förbud att stanna gäller.
Om det gäller ett besök som sträcker sig över en viss tid och föraren skall invänta passageraren eller följa med denne, får föraren efter att ha sett till den rörelsehindrade har kommit dit han ska, parkera fordonet enligt gällande bestämmelser. Eller att föraren parkerar och att de tillsammans tar sig till utsatt mål.
Exempel på när parkeringstillstånd inte beviljas
- Svårigheter att bära.
- Mag- och tarmproblem, t.ex. tarminfektion eller inkontinens, då en person akut kan behöva uppsöka toalett.
- Svårigheter att ta sig i och ur bil.
- Rörelsehinder av kortvarigt slag.
Ansökan, beslut och överklagande
Ansökan om parkeringstillstånd ska göras i den kommun där den sökande är folkbokförd. I Örebro kommun är det Teknik- och servicenämnden som fattar beslut med möjlighet att samråda med en förtroendeläkare.
Ett parkeringstillstånd utfärdas för högst fem år och max tre år för barn upp till 18 år. Ett tillstånd som gått ut förnyas inte automatiskt. Ny ansökan måste göras och prövningen sker då utan hänsyn till det tidigare tillståndet.
Kommunens beslut kan överklagas till Länsstyrelsen.
Garanti
Örebro kommun garanterar att ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade handläggs inom sex veckor* (servicegaranti).
* Tiden gäller från det att en komplett ansökan kommit in till oss. Vad som ska finnas med för att din ansökan ska vara komplett framgår av ansökningsblanketten. Om ansökan måste skickas till konsultläkare för vidare bedömning kan ärendet ta längre tid och du får då meddelande om detta av handläggaren.
Ansökning och läkarintyg
Du kan ansöka om parkeringstillstånd antingen via e-tjänst eller blankett. Den översta e-tjänsten nedan används endast när du söker för dig själv.
E-tjänsten nedan används endast när du söker som ombud/vårdnadshavare.
Blankett för ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade hittar du här. Docx, 303.9 kB. (Docx, 303.9 kB)
Observera! Alla frågor i blanketten måste vara besvarade för att vi ska kunna fatta beslut. Om information saknas skickas ansökan tillbaka för komplettering och det tar längre tid innan du får besked.
Kom ihåg att bifoga läkarintyg med ansökan. Läkarintyget får inte vara äldre än sex månader.
Om du tillfälligt behöver köra eller parkera din bil på gator eller i områden där det råder körförbud vid exempelvis flytt eller transport av tungt gods, ansöker du om en dispens, ett tillfälligt tillstånd som gäller under en begränsad tid, du får ett dispensnummer som du lägger väl synligt i fordonets framruta.
Ansökan
Ansökan görs enklast via telefon på 019‑21 18 61 var gärna ute i god tid innan du behöver tillståndet då dispens på vissa platser måste gå igenom flera handläggare, exempelvis om det gäller ett tillstånd som bryter mot en generell regel som gång- och cykelbana eller närmare än tio meter framför ett övergångsställe.
Öppettider
Klockan 07.45–12, lunchstängt kl. 12–12.45 åter öppet kl. 12.45–16.
Vid akuta ärenden efter kontorstid t.ex. vid trafikfarlig uppställning eller fordon framför ut‑ och infart, ring vår jourtelefon 070‑348 67 52.
Publicerad:
Tack för ditt svar!
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
Du har nu hjälpt oss att förbättra orebro.se
ANDRA SIDOR UNDER ÄMNET Trafik & gator
-
Felanmälan inom trafik & gator
Här kan du felanmäla lekplatser, parker, klotter, vinterväghållning, sandupptagning, trafik, parkering, belysning, trafiksignaler, gator och vägar.
-
Pågående & planerade trafikarbeten
Pågående arbeten som kan påverka trafiken, planerade trafikprojekt och trafikregleringar.
-
Kollektivtrafik
Stadsbussar och landsortstrafik, skolskjutsar.
-
Skötsel & underhåll
Snöröjning och halkbekämpning, sandupptagning, gatubelysning, renhållning, volontärstädning.
-
Färdtjänst
Färdtjänst är en form av kollektivtrafik som är anpassad efter behoven hos personer med funktionsnedsättning.
-
Cykla i Örebro
Vi satsar på att bygga snabba huvudcykelstråk för arbetspendling. För dig som pendlar med buss finns ett låst cykelgarage vid Resecentrum. Här kan du också skicka in en felanmälan på våra cykelvägar.
-
Trafiksäkerhet & trafikregler
-
Tillstånd & bidrag
-
Buller från väg & järnväg
-
Offentliga kommunala toaletter
Den här webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet ska fungera på webbplatsen.