Tillgänglighetspriset

Tillgänglighetspriset delas ut till enskilda personer, företag, föreningar, organisationer eller kommunala verksamheter i Örebro som gjort något bra för att öka tillgängligheten i vårt samhälle.

Vem kan nomineras?

De nominerade ska ha arbetat med något eller några av dessa områden:

  • Den fysiska tillgängligheten
    • lokaler, bostäder, inom- och utomhusmiljöer.
  • Tillgänglig information och kommunikation
    • webbplatser, broschyrer och annat.
  • Aktivitet eller bemötande för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Vad består priset av?

Priset består av ett diplom samt 10 000 kronor. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Jury

Vinnare utses av Kommunala tillgänglighetsrådet.

Vinnare

Vid Kommunfullmäktige onsdagen den 26 mars delades Örebro kommuns tillgänglighetspris 2024 ut till Wictoria Örneland och Tomas Oksanen.

Motivering

Wictoria har genom sitt engagemang som funktionär på Friskis&Svettis Örebro haft en betydande påverkan på tillgängligheten och inkluderingen inom föreningen. Hennes passion för att hjälpa människor och främja fysisk aktivitet har lett till flera viktiga initiativ som har förbättrat livskvaliteten för många personer med funktionsnedsättning.

Ett av Wictorias mest framstående bidrag är införandet av ”enkel-gym” på Friskis&Svettis Örebro. Detta träningspass är speciellt utformat för ungdomar med funktionsnedsättning och ger dem en unik möjlighet att träna på gymmet i en trygg och stödjande miljö. Genom detta initiativ har Wictoria inte bara förbättrat deltagarnas fysiska hälsa, utan också stärkt
deras självförtroende och sociala färdigheter.

Wictorias outtröttliga arbete och engagemang har skapat en mer inkluderande och tillgänglig träningsmiljö på Friskis&Svettis. Hon har visat att med rätt stöd och anpassningar kan alla människor, oavsett funktionsnedsättning, delta i och dra nytta av fysisk aktivitet. Hennes insatser har inspirerat både deltagare och kollegor och har satt en ny standard för tillgänglighet inom föreningen.

För dessa betydande insatser och den djupgående påverkan hon har haft på människors liv inom Friskis&Svettis, anser vi att Wictoria är en mycket värdig mottagare av Tillgänglighetspriset 2024.

Tomas är en person som verkligen gör skillnad. Genom sitt arbete inom Socialpsykiatrin och sitt samarbete med Tegelbruket har han öppnat dörrar för människor med psykisk ohälsa att delta i e-sport och hitta en social gemenskap. Tomas är inte bara en eldsjäl, han är en vän och en förebild för många.

När Tomas såg att många servicemottagare var socialt isolerade och hade ett intresse för e-sport, tog han initiativet att kontakta Tegelbruket. Genom detta samarbete har han skapat en trygg och inkluderande miljö där människor kan mötas, spela och bygga nya vänskapsband. För många har detta varit en livsförändrande möjlighet att bryta isoleringen och hitta en plats där de känner sig hemma.

Tomas arbetar alltid med hjärta och omtanke. Han ser varje individ och deras unika behov, och han strävar alltid efter att göra det som är bäst för dem. Hans personcentrerade arbetssätt innebär att han lyssnar på servicemottagarnas önskemål och idéer, och han är alltid redo att skapa nya samarbeten och aktiviteter som kan förbättra deras livskvalitet.

Tomas har en vision om att fortsätta utveckla och utöka dessa möjligheter, så att ännu fler personer med psykisk ohälsa kan få tillgång till meningsfulla aktiviteter och sociala sammanhang. Hans engagemang och passion för att hjälpa andra gör honom till en ovärderlig resurs för Örebro kommun. För hans outtröttliga arbete, hans värme och hans förmåga att skapa verklig förändring i människors liv, anser vi att Tomas är en mycket värdig mottagare av Tillgänglighetspriset 2024.

Tidigare vinnare

2023

KFUM Basket Örebro.

2022

Ingen nominering uppfyllde kriterierna för att vinna tillgänglighetspriset.

2021

Fritte, en fritidsgård för teckenspråkiga ungdomar i Örebro.

2020

Naturvårdsorganisationen Hopajola.

2019

Konstnärskollektivet Konst i blindo.

2018

Göran P Andersson, Förvaltningen för funktionsstöd.

2017

Projektet Inspelet har ökat samverkan mellan föreningar och öppnat upp för barn och ungdomar med funktionsnedsättning att ta del av idrottsföreningars utbud.

2016

Sture Kvist har genom ett mångårigt helhjärtat engagemang för ungdomar och vuxna åstadkommit en meningsfylld fritidssysselsättning för ett stort antal örebroare med funktionsnedsättningar.

2015

Föreningen Attitydskolan-Deltar har genom projektet ROTA fått flera föreningar att ha tillgängliga möten genom att ta bort enkelt avhjälpta hinder som trösklar och dofter.

Film om tillgänglighetspriset

Titta gärna på filmen som beskriver tillgänglighetspriset.

Senast uppdaterad:
Publicerad: