Att vara en umgängesstödjare

Barn och ungdomar kan ibland sakna en nära relation till sina föräldrar då de under perioder ej bor tillsammans med en eller båda föräldrarna eller så kan barn ibland ha föräldrar som inte riktigt kommer överens efter en separation. Detta kan medföra konflikter och oro hos barnet under umgängen med en eller båda föräldrarna. Som umgängesstödjare är du ett stöd till barnet när barnet ska umgås och ha umgängen med en förälder som barnet inte bor tillsammans med, eller du kan närvara vid hämtning/lämning mellan föräldrar.

Vad gör en umgängesstödjare?

Som umgängesstödjare är du med under umgängestillfällen som stöd för barnet och övervakar/samt avbryter om något sker som ej är i linje med barnets bästa. Umgängestillfällen sker oftast regelbundet men omfattningen av uppdraget kan variera beroende på typ av uppdrag. Umgängesträffarna är vanligtvis två till fyra timmar långa per tillfälle men det kan variera. Träffarna kan även äga rum under vilken veckodag som helst och sker vanligtvis en gång varje/varannan vecka.

För kortare eller längre tid

Behovet av en särskilt förordnad vårdnadshavare upphör när barnet blir myndigt. Längden på uppdraget beror därför på hur gammalt barnet är när den särskilt förordnade vårdnadshavaren tillsätts.

Hur länge pågår uppdraget?

Uppdraget pågår så länge som det finns ett behov av en umgängesstödjare eller att du som uppdragstagare/socialnämnden som uppdragsgivare avslutar uppdraget.

Vem kan bli umgängesstödjare?

Du bör vara minst 30 år samt ha goda kunskaper i svenska. Du är en trygg, stabil och ansvarsfull vuxen som har god förmåga att kommunicera och lyssna in samspel mellan människor.
Du bör också ha kunskap om barns och ungdomars behov i olika åldrar och om hur man bemöter barn/föräldrar i olika situationer som bland annat kan bli känslomässiga och stressiga.

Vad får du:

  • Som uppdragstagare får du ett fast månadsarvode som är skattepliktigt. Hur stor ersättning beror på omfattningen och antalet uppdrag.
  • Du får ersättning för rese- och ställtid.
  • Du får ett varierat och meningsfullt uppdrag där du får följa utvecklingen i relationer mellan barn och föräldrar.
  • Du får handledning/stöd av socialnämnden i uppdraget.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att bli umgängesstödjare? Lämna en intresseanmälan i vår e-tjänst nedan så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om uppdraget som umgängesstödjare kan du höra av dig till någon av oss på familjehemsenheten på e-post familjehem@orebro.se eller på telefon via Servicecenter, 019‑21 10 00.

Senast uppdaterad:

Publicerad: