Gröna obligationer

Örebro kommun emitterar gröna obligationer för att finansiera ekologiskt hållbara investeringar inom kommunkoncernen.

Så arbetar vi med gröna obligationer

Som andra kommun i Sverige, emitterade Örebro kommun sin första gröna obligation i oktober 2014. Vid bokslut 2024 omfattade kommunens gröna obligationer totalt 5,7 miljarder.

Diagram i två olika färger - mörkgrönt och grått. Diagram 1: Andel gröna obligationer av den totala låneskulden (per 2023-12-31) 30 procent. Diagram 2: Andel gröna obligationer av utestående obligationer inom MTN-programmet (per 2023-12-31) 53 procent.

De gröna investeringsprojekten genomförs i enlighet med målen i kommunens program för hållbar utveckling samt tillhörande styrdokument exempelvis inom klimat och miljöanpassad byggnation.

De övergripande målen för arbetet är:

  • Örebro kommuns program för hållbar utveckling, delmål 6.5:
    • År 2030 ska kommunkoncernens investeringar vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt värdeskapande, så att de generationer som har nytta av dem inte urholkar det ekonomiska, ekologiska eller sociala utrymmet för kommande generationer.

Ramverk

Vilka investeringar som kan finansieras via en grön obligation beskrivs i kommunens ramverk för gröna obligationer Pdf, 6.3 MB., Ramverket bygger på Green Bond Principles och har kvalitetssäkrats Pdf, 427.3 kB. med en Second-Party Opinion av Sustainalytics.

Finansierade projektkategorier

Produktion och leverans av förnybar energi och tillhörande infrastruktur exempelvis vind, sol och biogas, eller omställning från fossil till förnybar energi.

Exempel på projekt

Vitt vindkraftverk snett uppifrån med röda och gröna fält i bakgrunden.

Vindkraftpark

KumBro är en bolagskoncern ägd till 80 % av Örebro kommun (resterande del ägs av Kumla kommun) som arbetar med hållbarhetsfrågor inom grön energi och teknisk försörjning.

KumBro Vind AB verksamhet omfattar idag 16 vindkraftverk i Kumla, Hallbergs, Hylte och Halmstads kommun. Syftet med bolaget är att förse kommunernas verksamheter med förnybar el. KumBro Vinds vindparker producerar ca 77 GWh under ett normalår, utifrån Örebro kommuns ägarandel.

Läs mer om vindkraft på Kumbro.se.

Nya eller befintliga byggnader som uppfyller krav i "Miljöbyggnad silver", en certifierings­modell utvecklad av Sweden Green Building Council, inklusive minst 20 % lägre energianvändning per m² och år, jämfört med de krav som fastställts i Boverkets byggregler (BBR) vid tidpunkten för godkännandet.

Exempel på projekt

Grå träbyggnad i stadsmiljö

Biplanet

Örebrobostäder AB (ÖBO) är ett helägt allmännyttigt bostadsbolag inom Örebro kommun, som förvaltar radhus, villor, flerbostadshus och lokaler på många platser i kommunen.

I kvarteret Biplanet bygger ÖBO två nya bostadshus med 75 bostäder inkl. en förskola. Biplanet byggs i området Södra Ladugårdsängen, ett område som utformas med hållbarhet i fokus. Biplanet ska stå klart i december 2025 och miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Läs mer och se bilder på Öbos webbplats.

Nya eller befintliga byggnader som uppfyller kraven i "Miljöbyggnad silver", inkl. minst 30 % lägre energianvändning per m² och år, jämfört med de krav som fastställts i Boverkets byggregler (BBR) vid tidpunkten för godkännandet.

Exempel på projekt

Beigefärgad träbyggnad med orangefärgat tegeltak.

Brandstation Öster

Örebros nya brandstation på Österplan har arbetats fram i dialog med Nerikes brandkår. Utgångspunkten i projektet är att ha ett så lågt klimatavtryck som möjligt och flera klimatsmarta materialval har gjorts. Delar av byggnadens grund och stomme är gjuten i klimatförbättrad betong, fasaden är av ett biobränt tegel och samtliga lättreglar är av fossilfritt stål. Brandstationen kommer ha ett sedumtak med solceller.

Större renovering av byggnader som leder till minst 30 % minskad energianvändning efter renoveringen.

Exempel på projekt

Åbylunden

Örebroporten Fastigheter AB är ett helägt kommunalt fastighetsbolag inom Örebro kommun, vars affärsidé är att aktivt utveckla hållbara miljöer som stärker Örebro.

Örebroportens ombyggnation av Åbylunden, hus 1 beräknas står klart under 2023 och kommer då att rymma aktivitetsbaserade kontorslokaler för Örebro kommuns administrativa verksamheter. Ombyggnationen certifieras enligt Miljöbyggnad guld.

Byggnaden har genomgått en total ombyggnation, från att ha varit ett sjuttiotalskontor med hög energiförbrukning till att vara ett modernt kontorskomplex med hög standard och låg energiförbrukning. Renoveringen har skett i enlighet med Miljöbyggnad, nivå guld. Byggnaden har även solceller på fasaderna i tre väderstreck.

Dricksvattenhantering inklusive infrastruktur samt anläggningar för hantering och behandling av avloppsvatten.

Exempel på projekt

Flygbild över reningsverket och i bakgrund syns Mälaren.

Kväverening i Skebäcks avloppsreningsverk

Skebäcks reningsverk är Örebro kommuns största avloppsreningsverk. Under 2014 utvecklades reningsverkets kväverening för att klara Naturvårdsverkets utsläpps­krav för kväveföreningen ammonium.

Investeringen i kväverening har minskat reningsverkets utsläpp av ammonium så att gränsvärdet för ammoniak inte längre överskrids i recipienterna Svartån och Hemfjärden.

Återrapportering

Kommunens effektrapportering som finansierats med en grön obligation följs upp för föregående år. Effektrapporteringen sker i enlighet med The Nordic Public Sector Issuers: Position Paper on Green Bonds Impact Reporting 2024 Pdf, 5.4 MB..

Effektrapport 2024

Effektrapporten från 2024 hittar du här Pdf, 907.8 kB..

Här finns en sammanställning av projekt i Excel.

Mer information

Senast uppdaterad:
Publicerad: